portfolio-item-9

 

Davant de les pròximes eleccions, i estant ja en campanya electoral, tots els partits polítics que es presenten tenen un únic objectiu, demanar el vot.

 

Tot gira al voltant del preat vot. No obstant això, què succeïx si no vull votar a cap partit de què es presenten, i vull exercir el meu dret constitucional al cabreig.

 

Tenen tres opcions: vot nul, vot en blanc i abstenció.

 

Les conseqüències de cada un d’ells, és distinta.

 

Vot nul:

 

El vot nul no compta per a realitzar el repartiment d’escons, la qual cosa no beneficia ni perjudica ningú.

 

Este vot està considerat quan dins del sobre hi ha algun objecte o símbol de “més”, quan hi ha més d’una papereta de dos candidatures, o algun element “estrany” com una rodanxa de mortadel·la. Esta considerat en la legislació com un “vot emés no vàlid”.

 

Vot  en Blanc:

 

El vot blanc es considera vàlid i se suma als vots obtinguts per les diferents candidatures.

 

El vot blanc és quan dins del sobre no hi ha res.

 

En el sistema electoral espanyol, regit per la Llei d’Hont, en cada circumscripció s’exclou primer a les candidatures que no hagen obtingut, almenys, el tres per cent dels vots vàlids emesos, per la qual cosa a l’incloure els vots en blanc una candidatura necessita més vots per a aconseguir escó.

 

Per exemple, si en una circumscripció en què hi ha hagut 2.000 vots a candidatures, 400 en blanc i 100 nuls, tenint en compte només els vots a candidatures, un partit necessitaria 60 vots (el 3%) per a aconseguir un escó, però al tindre en compte els vots en blanc, ja hauria d’obtindre 72 vots (3% de 2.400 vots).

 

Aquesta opció condiciona a partits minoritaris.

 

L’Abstenció:

 

És simplement no anar a votar. Al no haver-hi vot, este no se suma i no afecta els resultats. La diferència amb el vot nul, és que l’abstenció no consta en cap lloc,y el vot nul consta als efectes d’estadística.

 

En conclusió, tradicionalment s’ha considerat el vot nul com a “vot gamberro” i d’enuig, el vot en blanc com aquell que transmet la idea està d’acord amb el sistema electoral però no li satisfà cap opció, i l’abstenció com a indiferència, descontent amb el sistema electoral, malaltia, comoditat, etc..

 

Al meu parer, la llibertat és un valor superior al dret de votar, però eixa llibertat l’exercim dins d’unes regles de convivència en la nostra societat. Una societat que té una cita important el pròxim 24 de maig al decidir el seu futur per als pròxims quatre anys. Podrem triar qualsevol de les tres opcions anteriors, si no volem votar, però com diem als xiquets quan competixen en algun esport: “participar és l’important”.

Suscríbete al blog:

Introduce tu correo electrónico para suscribirte a este blog y recibir notificaciones de nuevas entradas.

© Copyright 2016. Web diseñada por Fátima Cortell | Diseño Web | Todos los derechos reservados a Enrique Carbonell | Abogados | Política de Privacidad